Jump to content
BTM_Pix

A quick favour from someone with a GH5 if you can help?

Recommended Posts

Bit of an usual request (with request being the operative word actually) but I was wondering if someone with a GH5 could do a quick test for me.

What I need you to do is put the WiFi on as though you were going to use the remote iOS or Android control app but then actually connect to the Camera's WiFi through a computer (PC or Mac doesn't matter).

When its connected, go to your web browser and paste the following line in and hit return

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=camcmd&value=recmode

What I need to know is if the camera then says "Under remote control" or some similar message or instead gives you a message telling you to update the App.

If the GH5 does actually go into remote control mode, can you then put it in manual mode and set the shutter speed to 1/1000th and then paste the following command into your browser and hit return

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=setsetting&type=shtrspeed&value=2390%2F256

NB - These commands just mimic what the Panasonic ImageApp sends to the camera so the GH5 is not being hacked or being put in any danger! I have done this on an FZ1000 and LX100 and it works without issue but the GX80 and G7 don't want to play ball. I just need to know if the GH5 has the same issue because if it doesn't then I might develop a little something that could be of use....

While I'm at it, if anyone with a GH4 feels like having a go that would be appreciated too !

Share this post


Link to post
Share on other sites
EOSHD Pro Color for Sony cameras EOSHD Pro LOG for Sony CamerasEOSHD C-LOG and Film Profiles for All Canon DSLRs
3 minutes ago, JamesAllenVisual said:

With the first request I'm getting an XML response with a <result> of err_critical.

Nice one.

Well, not nice one for it failing obviously! 

But same message as the other ones that fail, I think I might have a lead as to resolving this.

Thanks a lot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, JamesAllenVisual said:

Ah nice! Interesting to follow this as I'm wanted to take a look at the API for the WIFI mode on these cameras but never got around to it. Be good to get a full on http debugging session going to see what the app sends. Imagine you're doing similar to map it all out?

Yes, I'm just piggybacking on other people's work but I can't find anyone doing anything beyond the GH3/FZ1000/LX100 era. Something definitely changed for G7 and GX80 so suspect its the same for the GH5.

Which it looks like it is.

Which means if I can find the solution for my G7 and GX80 then it should be the same.

Original work is here 

https://www.personal-view.com/talks/discussion/6703/control-your-gh3-from-a-web-browser-now-with-video-/p1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, BTM_Pix said:

Yes, I'm just piggybacking on other people's work but I can't find anyone doing anything beyond the GH3/FZ1000/LX100 era. Something definitely changed for G7 and GX80 so suspect its the same for the GH5.

Which it looks like it is.

Which means if I can find the solution for my G7 and GX80 then it should be the same.

Original work is here 

https://www.personal-view.com/talks/discussion/6703/control-your-gh3-from-a-web-browser-now-with-video-/p1

Ah nice. I think I remember that one when I was looking into getting a GH3 (though ended up going the GX7 / 8 route).

Be great if you can map things out. I may start looking into this once I can get a decent way of snooping the traffic that the app sends, set up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, in terms of fixing it, its escalated quickly!

With the aid of a packet capture app, I've worked out that there is an initial authorisation step that the app uses with my GX80 and G7 so by replicating that I've now managed to get them both working so  I suspect it'll be the same with the GH5.

Its a bit clunky as the first time it asks you to authorise and then times out but it recognises the device next time round and thereon in.

If you don't mind having a go, then this is the process. 

-----------------

FIRST TIME ONLY

Put the GH5 in WiFi mode as though it were being connected to the smartphone.

Connect Mac/PC to the GH5 WiFi

Put this command into the browser :

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=accctrl&type=req_acc&value=4D454930-0100-1000-8001-020A000270B8&value2=D2304

The camera should ask you to authorise connecting to this device.

Agree to it and the camera will do some hour glass spinning and eventually time out and say there was a connection fail.

--------------

-------------

SUBSEQUENT CONNECTIONS

Put the GH5 in WiFi mode as though it were being connected to the smartphone.

Connect Mac/PC to the GH5 WiFi

Put this command into the browser :

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=accctrl&type=req_acc&value=4D454930-0100-1000-8001-020A000270B8&value2=D2304

Then this one

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=camcmd&value=recmode

It should then display the Under Remote Control message and wake up its main LCD/EVF display.

Change to manual mode or Shutter priority and set shutter speed to 1/1000 (or something other than 1/640 !)

Then put this command into the browser and it should set the shutter speed to 1/640 

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=setsetting&type=shtrspeed&value=2390%2F256

---------------

Under the previous connections in the WiFi setup of the GH5 you should see D2304 as it authorised it (even though it seemed to fail first time) and this is what lets you get past the new restriction.

If you could have a go on the GH5 and tell me if it works that would be great so I can get on with the rest of my cunning plan!

If you want to mess about with the settings in the meantime, if you download the stuff from that PersonalView thread then you should be able to manipulate the other settings such as ISO etc as long as you take the initial steps I've listed.

 

18 minutes ago, jonpais said:

I can't even get the app to stay connected to my G85 with my iPhone. If someone can fix that, I'll send a check in the mail. 🙂

Does it do it out of inactivity Jon or intermittently?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, BTM_Pix said:

Well, in terms of fixing it, its escalated quickly!

With the aid of a packet capture app, I've worked out that there is an initial authorisation step that the app uses with my GX80 and G7 so by replicating that I've now managed to get them both working so  I suspect it'll be the same with the GH5.

Its a bit clunky as the first time it asks you to authorise and then times out but it recognises the device next time round and thereon in.

If you don't mind having a go, then this is the process. 

-----------------

FIRST TIME ONLY

Put the GH5 in WiFi mode as though it were being connected to the smartphone.

Connect Mac/PC to the GH5 WiFi

Put this command into the browser :

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=accctrl&type=req_acc&value=4D454930-0100-1000-8001-020A000270B8&value2=D2304

The camera should ask you to authorise connecting to this device.

Agree to it and the camera will do some hour glass spinning and eventually time out and say there was a connection fail.

--------------

-------------

SUBSEQUENT CONNECTIONS

Put the GH5 in WiFi mode as though it were being connected to the smartphone.

Connect Mac/PC to the GH5 WiFi

Put this command into the browser :

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=accctrl&type=req_acc&value=4D454930-0100-1000-8001-020A000270B8&value2=D2304

Then this one

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=camcmd&value=recmode

It should then display the Under Remote Control message and wake up its main LCD/EVF display.

Change to manual mode or Shutter priority and set shutter speed to 1/1000 (or something other than 1/640 !)

Then put this command into the browser and it should set the shutter speed to 1/640 

http://192.168.54.1/cam.cgi?mode=setsetting&type=shtrspeed&value=2390%2F256

---------------

Under the previous connections in the WiFi setup of the GH5 you should see D2304 as it authorised it (even though it seemed to fail first time) and this is what lets you get past the new restriction.

If you could have a go on the GH5 and tell me if it works that would be great so I can get on with the rest of my cunning plan!

If you want to mess about with the settings in the meantime, if you download the stuff from that PersonalView thread then you should be able to manipulate the other settings such as ISO etc as long as you take the initial steps I've listed.

 

Does it do it out of inactivity Jon or intermittently?

Intermittently I guess. It will be connected, then I try to change, say, the aperture on the iPhone, and it disconnects. Or, I tap to focus and no response - the app just freezes. Or, everything is going well, but as I'm recording, it loses connection and I have to hit the camera shutter release to stop recording. There are dozens of complaints about the same issue over at the Apps store.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, jonpais said:

Intermittently I guess. It will be connected, then I try to change, say, the aperture on the iPhone, and it disconnects. Or, I tap to focus and no response - the app just freezes. Or, everything is going well, but as I'm recording, it loses connection and I have to hit the camera shutter release to stop recording. There are dozens of complaints about the same issue over at the Apps store.

I've generally found it to be OK but have only really used it indoors and not in places with a lot of other wifi kicking about.

Looking at the Play store, it seems a common theme on Android as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey BTM_Pix,

I know it has been awhile but can you share how far along you got with reverse engineering the http api for GH5 ?

I was about to start the same work, in my case, to get a remotely controlled time lapse with bracketing enabled.

Let me know if you think we have something in common on this!

Edit: For posterity, the handshake and subsequent connections worked for me, but looks like the cgi script is flaky (sometimes gives err_critical back).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...